Volleybal PowerBall Spinner Polsstok PowerBall Spinner Kitesurfing PowerBall Spinner Golf PowerBall Spinner
Vanaf 25 mei 2018 zijn vanwege de nieuwe privacy regels bestellingen alleen nog te doen op onze nieuwe shop: https://powerball.shop. Vanaf vandaag ben je ook daar van harte welkom! Bekijk daar zeker ook onze voordelige combi-aanbiedingen!

PowerBall historie en achtergrond

Op het internet zijn veel broodje-aap verhalen te vinden over de oorsprong van de PowerBall. De eerste uitvinding van de gyroscopische bal zoals we hem vandaag kennen leidt ons terug naar ongeveer 1971 (patent). Als je echter verder zou duiken in de oorspronkelijke gyroscopische ontdekking, dan is het eerste patent van het principe van de handmatig aangedreven gyroscoop te vinden in Amerika omstreeks 1908 (patent).

Het eerste patent op de PowerBall (dd. 1971)
Het eerste patent op de PowerBall (dd. 1971)
Interview NASA astronaut Mike Fincke

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is de PowerBall niet ontwikkeld in opdracht van NASA. Er zijn echter wel getuigenissen te vinden van astronauten die de PowerBall zouden gebruiken om in gewichtloze toestand toch een effectieve training tot stand te brengen, zo ook NASA astronaut Mike Fincke.

De gyro excerciser in de beschermende behuizing is voor het eerst geproduceerd door Dynaflex, het bedrijf dat het eerste patent heeft geregistreerd op de Dynabee PowerBall. Er zijn veel handelsnamen en patenten die volgen uit dit eerste model, en ook kwalitatief gezien staat de tijd niet stil. De gebruikte materialen en productieprocessen worden geperfectioneerd door de loop der jaren. In 1992 is het eerste patent te vinden waarin de gyroscopische krachten opgewekt door de PowerBall worden ingezet voor het genereren van elektriciteit (patent). De fabrikant NanoSeconD heeft uiteindelijk het product verder geperfectioneerd door de aan slijtage gevoelige onderdelen zo duurzaam mogelijk te maken. Daarnaast is de buitenste 'schil' van de PowerBall zo handzaam mogelijk gemaakt om te voorkomen dat de PowerBall weg glipt tijdens het gebruik ervan.

En toen was er licht...
Demonstratie 'Indestructiball'

De firma NanoSeconD heeft in een verder stadium een aantal aanvullende patenten vastgelegd, waaronder het patent om LED verlichting in de rotor van de PowerBall te activeren met de opgewekte energie tijdens het gebruik van de PowerBall. Dit doen ze door toevoeging van een serie magneten in de PowerBall. Hiermee wordt de PowerBall in staat gesteld om door middel van inductie genoeg energie op te wekken om zodoende LED verlichting te laten branden in het binnenwerk van de rotor van de PowerBall.Alle verbeteringen tezamen zetten de PowerBalls van NanoSeconD in het topsegment van de PowerBall scene. En de tijd staat niet stil: 2010 was het jaar van het autostartend mechanisme, en in 2013 is NanoSeconD begonnen om het gehele assortiment uit te brengen in een zogenaamde 'Indestructiball’ variant, ze claimen inmiddels alle aan slijtage gevoelige onderdelen zo vervaardigd en geassembleerd te hebben dat deze nagenoeg onverwoestbaar zullen blijven werken.

Met al deze aanpassingen kan de PowerBall tot de uiterste limieten gedreven worden op louter menselijke kracht; het laatst toegevoegde lid aan de PowerBall range, de PowerBall Diablo 450hz, kan zelfs meer rotaties per minuut behalen dan de motor van een Formule 1 wagen op volle toeren.

Demonstratie topsnelheid PowerBall Diablo 450hz

De opkomst van goedkope productiemarkten zorgden voor goedkopere productieprocessen en helaas daaraan verbonden ook de vaak negatieve gevolgen voor de duurzaamheid en kwaliteit. Er zijn in een relatief kort tijdsbestek een groot aantal soorten gyroscopische trainingsapparaten gemaakt, allemaal gebaseerd op dat ene originele patent van Dynaflex. Zo zijn er de gyrotwister, roller ball, dynaball, ironpower, orion ball, spaceball, dynabee, bushido ball, de magicball en de NSD PowerBall (Europese handelsbenaming) of NSD Spinner (handelsnaam in Verenigde Staten) te noemen. Wij trachten niet een vooroordeel uit te spreken over de goede of slechte eigenschappen van onze concullega's, maar wij staan in ieder geval wel in voor de kwaliteit van alle PowerBalls verkocht op onze site.